ריבית העוגן / מרדכי שמואלביץ'

ריבית העוגן

ריבית העוגן היא ריבית הנקבעת ללא השפעה ישירה של הבנק. בריבית העוגן משתמשים בדרך כלל לשם הלוואת משכנתא במסלולי הריבית המשתנה.

בהלוואת משכנתא מסוג "ריבית משתנה", הריבית על ההלוואה משתנה בכל תקופה ותקופה על-פי התנאים בחוזה ההלוואה. השינוי שחל בריבית משתנה על-ידי עוגן מסוים.

אם לבנק הייתה שליטה על השינוי בריבית העוגן, אז בעת תקופת השינוי הייתה ריבית העוגן גדלה, או לפחות שוות ערך לריבית הקיימת. הבנק הרי לא ירצה להפסיד כסף. לכן היתרון בריבית העוגן הוא שהריבית יכולה גם לרדת ואז נהנה מהירידה בריבית.

ריבית העוגן נקבעת אפוא על-ידי גורמים חיצוניים והיא נמדדת על-פי ממוצע הריביות בתקופה מסוימת. כל ריבית עוגן מחושבת על-פי קריטריונים משלה. לכן הלקוחות יכולים ליהנות מירידה בריבית העוגן (אם השינוי חיובי בעבורנו) ולשלם ריבית נמוכה יותר על ההלוואה.

להלן ריביות העוגן העיקריות:

1. עוגן שימושים.

2. עוגן גיוסים.

3. עוגן אג"ח.

הריבית הנקבעת בזמן קבלת ההלוואה נשארת קבועה עד למועד השינוי שנקבע בחוזה ההלוואה. כשהגיע מועד השינוי הריבית משתנה על-פי עוגן מסוים, וכך הלאה. רוב הבנקים משתמשים בעוגן מסוים אחד.

גם לריביות העוגן יש מרווח נתון שנקבע מראש בעת המשא ומתן על תנאי ההלוואה.

 

עוגן שימושים

עוגן השימושים היא הריבית הממוצעת של הבנק שאותה הוא גובה על השימושים באשראי הבנקאי. עוגן השימושים הוא הריבית הממוצעת שבנק ישראל מפרסם על המשכנתאות.

עוגן השימושים משמש גם כריבית המחושבת בזמן חישוב עמלת פירעון מוקדם על הלוואות צמודות למדד. נתון זה יכול להשתנות בכל יום נתון.

חשוב לציין שריבית עוגן השימושים היא ריבית גבוהה יותר מהריבית הממוצעת האמיתית שאנחנו משלמים על הלוואת המשכנתא. מדוע? בריבית זו אנחנו מחשבים את ממוצע הריביות על הלוואה זו וגם את סוגי ההלוואה הנלווים לנכס, ומביאים בחשבון את רמת סיכון הלקוח. כידוע הלוואה רגילה יקרה יותר מהלוואת משכנתא, משום שבהלוואה רגילה אין שיעבוד של נכס שערכו חוצה את גובה ההלוואה ומבטיח לבנק כיסוי מלא להלוואה. לכן אם נבקש הלוואה בריבית משתנה על-פי עוגן השימושים נדרוש תמיד מרווח שלילי ונטען כי אנחנו לקוחות ברמת סיכון נמוכה מהממוצע.

X – ריבית מרווח מריבית העוגן.

X% - ריבית עוגן השימושים

ריבית המרווח בדומה למרווח מריבית הפריים קבועה לכל תקופת ההלוואה.

 

 עוגן גיוסים

עוגן הגיוסים היא הריבית הממוצעת שהבנק משלם על גיוס האשראי שלו.

כמה כסף משלם הבנק בעבור הכסף שהוא קונה?

גיוס ההון של הבנק יכול לבוא ממקורות שונים:

1.בנק ישראל.

2. פיקדונות.

3. תכניות חסכון.

4. אג"ח בנקאי.

 

בדומה לעוגן השימושים, גם לעוגן הגיוסים יש ריבית מרווח קבועה. כאמור, עוגן הגיוסים היא הריבית הממוצעת שבה הבנק קונה את הכסף שלו, ולכן לעולם לא נוכל לדרוש מהבנק "שימכור לנו" כסף "זול" יותר ממה שקנה. לכן ריבית עוגן הגיוסים תהיה תמיד בעלת מקדם מרווח חיובי.

 

X – מקדם מרווח.

 X%+עוגן גיוסים

 

ריבית עוגן השימושים תהיה תמיד גבוהה יותר מריבית עוגן הגיוסים. אל נשכח כי לריבית עוגן מוצמד מקדם מרווח קבוע וכשבוחנים את כדאיות ההלוואה יש לקחת בחשבון את המקדם.

 

עוגן אג"ח

ריבית עוגן אג"ח נקבעת על-פי הריבית של אג"ח (קיום האג"ח הוא מסוג גליל) ועל-פי הצורות של אג"ח מסוג גליל. הריבית על בסיס צורת האג"ח יכולה להשתנות בכל יום נתון.

איגרת חוב היא דרך לגיוס הון. חברות גדולות, כגון בנקים, רשויות ציבוריות, חברות היי-טק וכו', מגייסות הון מהציבור בהנפקת אג"ח. האינטרס של האזרחים הוא לרכוש אגרות חוב, משום שהריבית שאנחנו מקבלים בעבור "ההשקעה" מצוינת על גבי האג"ח ואת תשלום הריבית נקבל בתום התקופה הנקבעת מראש בתוספת סכום הקרן או השקעה.

אג"ח ממשלתי – אג"ח שהונפק על-ידי הממשלה כדי לגייס כסף מהציבור. הממשלה לווה כסף מהציבור ואחראית לתשלום הריבית והקרן על-פי תנאי רכישת האג"ח. יש לציין שאג"ח ממשלתי הוא אג"ח נטול סיכון לחלוטין, חוץ ממקרים שבהם הממשלה פושטת רגל.

אג"ח גליל מונפקת לתקופה של שבע עד 20 שנה. הקרן והריבית צמודים למדד.

 

 ריבית לייבור Libor

הריבית המחושבת על הלוואות המט"ח היא ריבית הלייבור-  libor, ראשי תיבות של: London inter-bank offered rate .

ריבית הלייבור היא הריבית הבין-בנקאית. גובה הריבית מייצג את מחיר העסקאות הנעשות בין הבנקים בהלוואות המט"ח. ריבית הלייבור היא נגזרת של ממוצע הריביות של הבנקים הגדולים בלונדון.

ריבית הלייבור היא ריבית הבסיס על הלוואת המט"ח למשכנתאות שאנחנו לוקחים. בדומה לריבית הפריים, גם לריבית הלייבור יש מקדם מרווח חיובי וקבוע לריבית הבסיס לעומת הלוואת המשכנתא במסלול הפריים שברוב המקרים בה המקדם הוא שלילי.

מקדם המרווח של ריבית הלייבור הוא חיובי. גורמים רבים יכולים להשפיע על מרווח זה. כאמור, בריבית זו הבנק רוכש את כספו וניתן בהחלט לנהל משא ומתן על מרווח זה.  

ריבית הלייבור משתנה בכל שלושה או שישה חודשים, תלוי בהחלטת הבנק שבו אנחנו לוקחים את הלוואת המשכנתא. בהלוואת המט"ח אין קניה ומכירה בפועל של אותו מטבע שבו אנחנו בוחרים לשלם את הלוואת המשכנתא. התהליך הוא הצמדה של ההלוואה לאותו מטבע. כאמור, התנודות של המטבע הן היחס המשנה את יתרת הקרן שלנו בזמן נתון.

את השינויים במט"ח ניתן להשוות בערך לשינויים במדד המשפיעים על יתרת הקרן. כששער המט"ח יעלה, תעלה גם יתרת הקרן ולהפך, הכול על-פי תנאי ההלוואה.

הצמדת המט"ח הנפוצה ביותר היא כמובן לדולר האמריקני ששומר על יציבות לאורך השנים, ולכן נחשב למטבע אמין.

 

ניתן לתכנן הלוואת מט"ח אם נחקור ביעילות את שוק שערי המט"ח. חשוב לציין שאם שער המט"ח יעלה, תעלה יתרת הקרן של ההלוואה. אם שער המט"ח יֵרד, נוכל לנצל זאת כדי לסגור הלוואת מט"ח וליהנות מיתרת קרן נמוכה יחסית. בכל מקרה, התנודתיות בשער הדולר מקטינה את סיכון ההלוואה הצמודה לו.

מרדכי שמואלביץ'
עוגן – הבית של המשכנתאות, הינו גוף פרטי ובלתי תלוי באף מוסד פיננסי כזה או אחר, אשר נותן שירות של יעוץ, ליוויוהדרכה בכל הקשור להלוואת המשכנתא
מרדכי שמואלביץ אסטרטג מומחה למשכנתאות, יועץ משכנתאות מומחה ומחבר הספר "סוד המשכנתאות הגדול" – התנהלות נכונה ומקצועית בהלוואת המשכנתא.
עוגן הבית של המשכנתאות
עוגן – הבית של המשכנתאות, הינו גוף פרטי ובלתי תלוי באף מוסד פיננסי כזה או אחר, אשר נותן שירות של יעוץ, ליווי והדרכה בכל הקשור להלוואת המשכנתא
077-4506019
077-4506018
קישור לאתר
מימון וכספים - משכנתא
תאריך: 21/1/2011
 


מאמרים נוספים בתחום מימון וכספים - משכנתא

ריבית העוגן / מרדכי שמואלביץ'
ריבית העוגן היא ריבית הנקבעת ללא השפעה ישירה של הבנק. בריבית העוגן משתמשים בדרך כלל לשם הלוואת משכנתא במסלולי הריבית המשתנה.
לוחות סילוקין / מרדכי שמואלביץ'
לוח סילוקין - טבלה המייצגת את כל שלבי החזר ההלוואה החודשיים בתקופת ההלוואה. כדי לחשב את ההחזרים החודשיים עלינו להביא בחשבון את הפרמטרים האלה
מה עדיף? לוח סילוקין שפיצר או לוח סילוקין רגיל? / מרדכי שמואלביץ'
לכל לוח סילוקין יש יתרונות משלו. עלינו לדעת אותם ובעזרתם לקבוע איזה לוח עדיף בתשלום ההלוואה.
התנהלות נכונה במשכנתא / מרדכי שמואלביץ'
חבריי הקוראים, למדנו את נושא ההלוואה, קיבלנו אישורי הלוואה, בדקנו את הנכס, נפגשנו עם פקידי הבנק, בחנו את מסלולי ההלוואה, קנינו נכס, מחזרנו הלוואה ועוד ועוד.
ריבית פריים / מרדכי שמואלביץ'
ריבית הפריים היא ריבית הבסיס הנקבעת על-ידי הבנקים ומשתמשים בה לשם מתן הלוואה. ריבית הפריים נגזרת באופן ישיר מריבית בנק ישראל הנקבעת כאמור על-ידי בנק ישראל. ריבית הפריים מחושבת כך
מדד המחירים לצרכן / מרדכי שמואלביץ'
מדד המחירים לצרכן מעיד על ערך הכסף שלנו בכל זמן נתון. כל הצמדה למדד המחירים לצרכן נועדה למנוע את ירידת ערך הכסף. או שנכון יותר לומר, שהצמדה למדד המחירים לצרכן תפקידו לשמור על ערך הכסף בכל זמן נתון.
הריבית הבנקאית על הלוואה / מרדכי שמואלביץ'
הריבית הבנקאית היא ריבית נקבעת על-ידי הבנקים להלוואה בריבית קבועה. גובהה הסופי נקבע בין הבנק ובין הלקוח. הריבית הקבועה מושפעת ממספר גורמים:
ריבית בנק ישראל / מרדכי שמואלביץ'
ריבית בנק ישראל היא הנגזרת מהמדיניות המוניטארית של בנק ישראל, הריבית נקבעת ומשתנה על-ידי החלטת נגיד בנק ישראל בכפוף למדיניות המוניטארית ויעדי האינפלציה שנקבעו מראש.
צורת החזר הלוואה מסוג - "בלון" / מרדכי שמואלביץ'
בשיטה זו החזר ההלוואה ישולם בתום תקופת ההלוואה, הן מבחינת הקרן והן מבחינת הריבית. זאת אומרת, במהלך תקופת ההלוואה לא נשלם דבר.
צורות החזר תשלומי ההלוואה / מרדכי שמואלביץ'
לא תמיד נוח להתחיל לשלם מיד על ההלוואה שקיבלנו. לעתים הדבר נובע מתוך תכנית עסקית שבנינו, לעתים מתוך אינטרס זה או אחר.