פריזט חסון למען הקהילה / שלומי ניסני

 

אתר "לוקאל" ועיתון "הוד הכפר" יוצאים השבוע בקריאה חשובה לתושבי הוד השרון - להרים תרומה למאות הנזקקים לקראת חג הפסח, זאת לנוכח העובדה המצערת שעמותת "רעים" מכריזה על "מצב חירום" בגיוס תרומות.

בזמן שאתם תסבו לשולחן החג, מאות מתושבי העיר יישארו רעבים. זה הזמן של כולנו להרים תרומה. אנא פיתחו לבכם וכיסכם.

השנה הגיעה העמותה למספר שיא בפניות נזקקים: קרוב ל – 300 נזקקים צריכים עזרה במוצרי מזון בשוטף ובמיוחד לקראת החג.

כמה פעמים ישבתם מול מסך הטלוויזיה שלכם בעת שידור כתבות בנושא וחשבתם כיצד אני יכול לעזור? אז הנה, זו ההזדמנות שלכם להיכנס לתמונה! עמותת "רעים" פונה לכל אחד ואחת מכם, ומבקשת את עזרתכם בתרומה, "ללא תמיכת הציבור אין אפשרות להמשיך ולקיים את העזרה לנזקקים", אומרים בעמותה.

"14 שנים של פעילות לקהילה"

עמותת "רעים" בהוד השרון היא העמותה היחידה בעיר המאכילה מאות נזקקים מדי שבוע. לשבחם של המתנדבים ייאמר כי הם פועלים בשקט, ללא יחסי ציבור, במשך כל ימות השנה, לחלק אוכל ולאסוף תרומות מזון. עיריית הוד השרון, אגב, תומכת בעמותה ב-28 אלף שקל בשנה בלבד.

עמותת "רעים" לטובת קהילת הנזקקים בהוד השרון הוקמה בשנת 1997 על ידי אנשים עם חזון ולב ענק במטרה לעזור לנזקקים. העמותה הוקמה על ידי מספר תושבי הוד השרון ביניהם עדנה חסון – כיום משנה למנכ"ל בחברת הבנייה והיזמות העסקית 'פריזט חסון'.

עדנה וחבריה התוודעו ערב ראש השנה דאז למספר משפחות עניות בהוד השרון והחליטו לעשות מעשה. באופן פרטי ארגנו לראש השנה ההוא ארגזי מזון מרשימים ומשמחים. "מאז החלטנו על העשייה לאורך כל שנה ושנה", אומרת השבוע מייסדת העמותה עדנה חסון בראיון ל"הוד הכפר".

"מצב חירום בעמותת רעים"

לאחרונה פנתה רחל כהן, מנהלת העמותה ומתנדבת מקסימה ונעימת הליכות, לגרעין מייסדי העמותה, בעקבות מצב חירום אשר אליו הגיעה העמותה. מצב החירום, לדברי מייסדי העמותה, נוצר עקב גידול בפניות של נזקקים למזון, כ-300 משפחות לחג.

"המצב הכלכלי הקשה הוסיף משפחות רבות למעגל הנזקקים, והפער הולך וגדל בקהילה שלנו, בין אלו שמזלם שפר עליהם ובין אלו שהמזל לא מאיר להם פנים", אומרת חסון "העמותה פועלת על בסיס תרומות בלבד אשר קטן בצורה משמעותית. לאחרונה היקף התרומות ירד ומדפי המזון היבש לחלוקה שבועית ולקראת חג הפסח עומדים ריקים. אני פונה לתושבי הוד השרון בגובה העיניים ואומרת לכל אחד ואחת: אנחנו זקוקים לתרומה שלכם, קטנה כגדולה, לטובת איסוף מצרכים לחג הפסח, לנזקקי הוד השרון, שאחד מהם עשוי להיות הילד שלומד ביחד עם ילדנו בכיתה. המצב הכלכלי של משפחות רבות החריף, ולצערנו היקף חלוקת המזון של העמותה גדל אך לא התרומות".

"המשפחות יישארו רעבות"

לדברי חסון, המתגייסת בימים אלו לתמוך ולהוציא את העמותה ממצב החירום אליו נקלעה, "לא פעם המתנדבים מקבלים טלפון מנזקק או רעב שמבקש סיוע, עוזבים הכול ורצים להשיג עבורו אוכל. כולם מתנדבים ללא שכר. רובם מוציאים הרבה כסף מכיסם כדי לעזור.

"המציאות הקשה בשנים האחרונות היא שהפכה את העמותה לגוף שבלעדיו משפחות שלמות פשוט יישארו רעבות. בפועל, בשטח, המציאות הכואבת חזקה מכל, הרעב מציק יותר מהבושה והאנשים מגיעים למשרדי העמותה כדי לקבל עזרה. לעתים קורה שפקידי הרווחה מציידים לא פעם את הנזקקים בפתקים ומפנים אותם ישירות לעמותת הסיוע. מפעילי העמותות מכניסים את הנזקקים לסבב החלוקה ומחלקים להם מזון".

"הקושי הוא בתקופת החגים"

בערבי החגים מקיימת העמותה מבצעי חלוקה גדולים, הכוללים סלי מזון מותאמים לחגים, כמו למשל מצות, בשר ויין לפסח. עלותו של סל מזון עומדת על כמה מאות שקלים. אגב, ככל שהמשפחה גדולה יותר סל המזון גדול ורחב יותר. בנוסף לחלוקת המזון בחגים מחלקת עמותת רעים כ-110 חבילות מזון פעמיים בחודש.

"לצערי, אנשים רבים אינם יכולים לעבור את היומיום מבחינה כלכלית", אומרת עדנה חסון, "גם אותם אנשים העובדים למחייתם אבל אינם יכולים לכלכל משפחתם משכר כה נמוך, במיוחד בתקופת החגים שבהם כולנו יושבים סביב שולחן עמוס כל טוב ונהנים מאווירת החג. לכן אני פונה ומבקשת מתושבי הוד השרון לפתוח את הלב ולתרום לעמותת 'רעים', כדי שגם לנזקקי הוד השרון יעלה חיוך על השפתיים בערב חג פסח, וכולנו נסב לשולחן החג במצפון נקי".

המתנדבים: "לא להאמין איזה עוני קיים בעיר"

שוחחנו השבוע עם הפעיל החברתי עודד בונה, המתנדב מזה שנים רבות בעמותה. לדברי בונה, תחושת המתנדבים המחלקים היא קשה מאוד נוכח העוני בבתים, "מי שלא חווה את החלוקה, לא יאמין איזה עוני אמיתי קיים בעירנו. כשאתה גובה את עשרת השקלים של 'ההשתתפות העצמית', ומקבל חופן של מטבעות שברור לך שנאספו לאורך התקופה בין חלוקה לחלוקה, או שאומרים לך ש 'השבוע אין כסף' ומבקשים לדחות את התשלום, או שאתה רואה את הדירה הריהוט וכד'.. אז אתה מבין למה הם מקבלים חבילות".

לדברי הפעיל, כשהמחלקים מגיעים לבתים לחלק את סלי המזון זה מרחיב את הלב להתקבל בשמחה, לחוות את התודות שהם מקבלים. "לראות את המצב בדירה, או מצבו הבריאותי של מקבל חבילת המזון אינו דבר משובב נפש.

צריך לקחת בחשבון שלעיתים יש משברים שאין להם ביטוי חיצוני. אני בחלוקה סומך על שיקול חוות הדעת המקצועית של מחלקת הרווחה בעירייה שהיא הקובעת את רשימת מקבלי החבילות".

 

שלומי ניסני
התמחות בקידום ויחסי ציבור ומיתוג באינטרנט
המלאכה 4
חברה ומדינה - ארגוני התנדבות
תאריך: 27/3/2011
 


מאמרים נוספים בתחום חברה ומדינה - ארגוני התנדבות

פריזט חסון למען הקהילה / שלומי ניסני
העמותה הוקמה על ידי מספר תושבי הוד השרון ביניהם עדנה חסון – כיום משנה למנכ"ל בחברת הבנייה והיזמות העסקית 'פריזט חסון'.
חשבת להתנדב? / איל פטרן
שים רבים חושבים על התנדבות, אולי רבים יותר מכפי שאתה מעלה בדעתך. השאלה היא, איפה? למען מי? לא חסרות סביבנו מטרות נעלות, אנשים מתחת לקו העוני, נוער במצוקה, נשים מוכות, ילדים שזקוקים לקצת חום ובטחון...