ספרי בישול ומתכונים: מאפיסיוס עד המתכון הסודי של אבא / רענן רוגל

ספרי בישול ומתכונים: מאפיסיוס עד המתכון הסודי של אבא
מאת רענן רוגל
מה שנחשב לספר הבישול הראשון שיצא אי פעם, אם כי התנ"ך רצוף במתכונים (ולכך נתייחס בפעם אחרת), הוא אוסף מתכוני בישול מרומא הקדומה, שהוכתר בשם אפיסיוס (Apicius) על שמו ולזכרו של מי שהיה חובב החיים הטובים והאוכל המשובח אשר חי ברומא במאה הראשונה לספירה. זאת למרות שהספר יצא לכיכרות רומא ודוכניה דווקא בסוף המאה הרביעית או תחילת המאה החמישית לספירה, כפי שיודעת לספר הוויקיפדיה.
מאז יצאו ספרי מתכונים ובישול רבים ברחבי העולם, ובסוף השבוע נברתי בספריה הפרטית שלי כדי להיזכר באחדים מהם. "המטבח המשובח" של ליליאן קורנפלד יצא בהוצאת המחברת במהדורות רבות עד שנות ה-70. כאשר רואים שהגריסים מככבים כאן, יחד עם אבקת ביצים, אבקת חלב, לצד מאכלי עדות ומאכלים שגם היום ניתן למצוא אותם בספרים, מבינים  את פניה של מדינת ישראל הצעירה ואת שנות הצנע והקיצוב שאפיינו אותה. הספר נטול צילומים בכלל, שלא לדבר על צילומי צבע אשר החלו לחגוג בספרי הבישו עם צאתו לאור של ספרה הראשון של רות סירקיס, "מהמטבח באהבה".
אך ספר המתכונים שרבים טוענים כי שינה פני הגסטרונומיה, המסעדנות והבישול בארץ, הוא "ספר התענוגות" של עמוס קינן, שיצא במקור בשנות השבעים (בידי המהדורה החדשה מ- 2006). כאן ניתן היה לראשונה לא רק לקרוא אלא גם להכין, רוטב סופרם או  רוטב מארינייה, שוקרוט נוסח אלזס, בשר חזירים בשזיפים, בננות עם בייקון, סלט פירות ים וקלמארי מטוגנים. הכשרות הייתה רחוקה מקינן ת"ק פרסה, אך השפעת הספר הייתה גדולה.
ספר המתכונים הקטן שאני רוצה להתייחס אליו הוא "טוב על האש" מ- 2003 בהוצאת חרגול של גיל חובב, ובו מתכוני מנגל לפיקניק ולבית. אני מציין ספרון זה לאו דווקא בזכות תוכנו ומתכוניו, אלא בשל כותבו חני פרבר, שנפטר בשנת 2005 בגיל 53. פרבר כתב ספרי בישול ופרסם מתכונים בעיתונים ומגזינים, היה שף של מסעדות נחשבות, בעל חברת קייטרינג ויועץ קולינרי. חני פרבר היה מאלה שהטביעו את חותמם על הקולינריה המתהווה בישראל.
שיפודי עוף בג'ינג'ר, עוף בזיגוג תפוחים, חזה עוף מרוקאי ודג בחמאת כוסברה, הם רק אחדים מהמאכלים ששווה להכיר ולהכין מספרון צנוע זה.
בפרקים הבאים נצלול לספרים מיוחדים מהספריה הפרטית שלי – כמו מתכונים לפי הספר סביב העולם ב- 80 יום בצ'כית  (שאיני מבין מילה ממנו ובכל זאת קניתי אותו בפראג), 50 ארוחות שניתן להכין מקופסאות שימורים בלבד, ספר  המתכונים של חבריו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון, וספר המתכונים של הגב' צ'רלס דרווין.
אסיים הפעם עם ספר מתכונים מומלץ, שקנייתו חשובה ומהווה תרומה. זהו הספר "המתכון הסודי של אבא – 101 מתכונים, סיפורים ועוד קצת" בהוצאת קרן הצנחנים ([email protected]), המוקדש יחד עם הכנסותיו למשפחות חללי הצנחנים והשב"כ וכן לחברי קרן הצנחנים.
המתכונים נתרמו ע"י בני משפחה, ומהווים פסיפס קולינרי מגוון של מה שאנחנו מבשלים ואוכלים בארץ. החל מחומוס ישראלי, דרך גורמה סבז'י – תבשיל גולש מהמטבח הפרסי, עד עוגת שוקולד מריר בניחוח לימון.
 
רענן רוגל
רענן רוגל הוא המו"ל והעורך הראשי של אתר "אכול ושאטו" (www.foodis.co.il), הפועל מאפריל 2004, וכולל מידע רב על מסעדות, מתכונים, יין ועוד
רענן רוגל הוא המו"ל והעורך הראשי של אתר "אכול ושאטו" (www.foodis.co.il), הפועל מאפריל 2004, וכולל מידע רב על מסעדות, מתכונים, יין ועוד
אוכל ומתכונים - בישול ואפיה
תאריך: 18/7/2010
 


מאמרים נוספים בתחום אוכל ומתכונים - בישול ואפיה

פעילויות בבצק סוכר / לילך כהן
לא תמיד אנו מקבלים הזדמנות לראות עד כמה אנו מקוריים ויצירתיים, ולכן ברגע שמגיעה הזדמנות שכזו צריך לקחת אותה בשתי ידיים. אם כבר לוקחים משהו בשתי ידיים, מדוע לא לקחת בצק סוכר
סדנאות עוגות מעוצבות / לילך כהן
כמעט כל מי שמביט בעוגות מעוצבות מתרשם בצורה עמוקה מיכולתו ומכישרונו של מי שעיצב אותן. לא אחת אנו יכולים לשמוע גם חלק ממשתפי מסיבת יום הולדת או אירוע אחר אומרים "הלוואי ואני הייתי יכול לעשות עוגה כזאת"
סדנא בבצק סוכר / לילך כהן
לא מעט אנשים עורכים אירועים בסדרי גודל שונים בביתם או במקומות סולידיים אחרים, והם מחפשים דרך להעשיר את האירוע בצורה מקורית ומיוחדת.
הפעלות בבצק סוכר / לילך כהן
תקים לעבוד איתו ולנסות ליצור ממנו מגוון דמויות משעשעות ומיוחדות, הוא בצק סוכר. בלא מעט מקומות ואירועים אנו רואים כיצד מי שמעוניין לשדרג את החוויה של המשתתפים נעזר ברעיון המצוין של הפעלות בבצק סוכר.
סדנאות בבצק סוכר / לילך כהן
מי שראה כיצד נהנים אלו המשתתפים במגוון של סדנאות בבצק סוכר מבין עד כמה ניתן להשתגע בצורה חיובית עם גוש בצק מרתק בין כפות הידיים.
הפעלה בבצק סוכר / לילך כהן
יש חוויות שאי אפשר לשכוח אותן. אנו תמיד מחפשים דברים מעניינים לעשות או דברים כאלו שיתאימו לאירועים מסוימים, ולכן אנו בודקים אפשרויות שונות ומגוונות להפעלות מרתקות.
שף / אורי פנג
מידע על העולם הקולינארי ותחום הבישול
ספרי בישול ומתכונים: מאפיסיוס עד המתכון הסודי של אבא / רענן רוגל
מה שנחשב לספר הבישול הראשון שיצא אי פעם, אם כי התנ"ך רצוף במתכונים (ולכך נתייחס בפעם אחרת), הוא אוסף מתכוני בישול מרומא הקדומה, שהוכתר בשם אפיסיוס (Apicius) על שמו ולזכרו של מי שהיה חובב החיים הטובים
עוגת יום הולדת מדהימה במחיר מצחיק / נעמי ברנשטיין
איזה ילד/ילדה אינם חולמים על עוגת יום הולדת מרהיבה אך לא תמיד אנו אוצים להשקיע מאות שקלים בפרוייקט-תמונות אכילות לעוגה הינן תמונות שניתן לאכול אותן.הלהיט החדש להכנת עוגות מרהיבות ואפילו זולות הזוכות ל