ארון קודש והחשיבות של בית הכנסת לחיים היהודיים
מה עולה לכם בראש כאשר אתם שומעים את צמד המילים בית כנסת? ארונות קודש, עזרת נשים, תפילות, חזנים, ספרי תורה. את כל אלו אפשר למצוא בכל בית כנסת. אבל בית כנסת הוא יותר מספרי או ארונות קודש. בית כנסת הוא בראש ובראשונה מקום בעל משמעות מיסטית ודתית עבור בני הדת היהודית וכל אחד מאיתנו, גם אם הוא דתי וגם אם הוא חילוני, מתרגש כאשר הוא מניח את ידיו על ארון קודש ומתפלל.
חילונים בדרך כלל לא מבלים במשך חייהם שעות רבות בבתי כנסת כמו דתיים וחרדים, אך גם עבור חילוני הימצאות בבית כנסת היא מרגשת וכאשר חילוני מתקרב לארון קודש, גם הוא בדיוק כמו חילונים, דתיים ומסורתיים מהרהר בעבר ובהיסטוריה של העם היהודי ובשורשים שלו, שהובילו אותו לנקודה זו בזמן.
מתי אנו פוקדים את בית הכנסת? הדתיים שבינינו מגיעים לבית הכנסת כמה פעמים בשבוע לתפילות מנחה, שחרית וערבית. אך לא כל אחד מקפיד על אמירת שלושת התפילות בבית כנסת אל מול ארונות קודש. המסורתיים מצטרפים לאחיהם הדתיים ומגיעים לבית הכנסת בעיקר בשבתות. ההגעה לבית הכנסת בשבתות אינה רק בעלת היבט דתי של קריאת הכתובים המונחים בארונות קודש, אלא היא גם בעלת היבט חברתי. למשפחה המגיעה לבית הכנסת על בסיס קבוע יש קרובים, חברים ומכרים מעולם בית הכנסת שמהווים קהילה מחבקת ועוזרת גם בשאר ימות השנה. חילונים רבים מדברים על הניכור ועל כך שחסר להם מה שנדמה שלא חסר בחברה הדתית- ערבות הדדית. והערבות ההדדית הזו מתחילה כאשר הקהילה נפגשת בבית הכנסת בשבתות ובחגים.
ומהשבתות והתפילות היומיות אנו עוברים לחגי ישראל. יהודים רבים שלא מגיעים לבית הכנסת בשבתות מגיעים לבתי הכנסת ביום כיפור כחלק משגרת הצום כדי לכפר על חטאיהם ומצד שני שמחים להגיע לבית הכנסת בחגים כמו פורים. בפורים ההגדה מוצאת מארונות קודש ונקראת בפי כולם בקול תרועה ורננה. גם בשמחת תורה נוהרים בני ישראל לחגיגות הנערכות בבתי הכנסת ששם מוצאים ספרי התורה הקדושים מארונות קודש והבאים והחוגגים סבים איתם מסביב לבית הכנסת וחוגגים את השנה החדשה.
בית הכנסת נכנס גם לאירועים האישיים ביותר שלנו וגם אותם אנו חוגגים במסגרת המשפחה והחברים בבית הכנסת. הגברים שבינינו חגגו את המעבר מילדים לגברים בעלייה לתורה שבה הוצא ספר התורה מארון קודש וחתן הבר מצווה הקריא את הדרשה לכל הנוכחים. נשות המשפחה הנרגשות זרקו סוכריות בסיום הדרשה ואחר כך חגגו כולם עם כיבוד קל בחצר בית הכנסת. גם בסמוך לחתונה עולה החתן לתורה הפעם בשבת חתן וקורא דרשה מן הכתוב. חגיגה זו גם היא מרגשת במיוחד וגם היא מסמלת פרק חדש בחייו של הגבר הצעיר, פרק שבו הוא עתיד לעזוב את בית הוריו ולהקים לעצמו בית עם בחירת ליבו.
כפי שהראנו בסקירה זו בית כנסת הוא יותר מסך החפצים הקיימים בו. ולמרות שבית הכנסת מכיל חפצים קדושים ומיוחדים כמו ארון קודש וספרי הקודש, עיקר חשיבותו הוא במשמעות המיוחדת של בית הכנסת לעם היהודי כמקום של התכנסות, תפילה, חגיגה וזיכרון. בית הכנסת מסמל את התחדשות העם היהודי ועובדת היות האמונה היהודית נצחית ונוכחותו של בית הכנסת בחיינו מעידה לא רק על מידת האמונה שלנו אלא בראש ובראשונה על היותנו בני הדת היהודית.