כבר מאות שנים הוודקה היא אחד מאותם משקאות חריפים הפופולאריים ביותר בעולם. אך מה בעצם אתם יודעים על המשקה החביב עליכם, על ההיסטוריה שלו ועל דרך ייצורו? אנו נספר לכם מעט אודות הוודקה.
ההיסטוריה של הוודקה
מספרים כי ישנו פתגם רוסי האומר כי יום חג ללא וודקה הוא כמלח ללא ספינה. ואכן אין משקה המזוהה יותר עם רוסיה מאשר וודקה. אך מקורו ההיסטורי של משקה אלכוהולי זה אינו ברור דיו, וייתכן שהוודקה נולדה בכלל בפולין ולא ברוסיה.
הוויכוח בין שתי הארצות על ייחוסה של ההמצאה האלכוהולית המהוללת הוא ארוך שנים, ומעולם לא הוכרע. כך או כך, רוסיה היתה הראשונה לצאת בהכרזה על מונופול ולהלאים את ייצור הוודקה בשטחה, בחסות הצאר. מאוחר יותר, הצאר הבא, הוא איוואן האיום, היה זה שפתח תחת חסותו מסבאות לצריכת וודקה – שיטה מצליחה להעלאת ממונו של בית המלוכה, ובוודאי מהנה יותר עבור האזרחים מאשר תשלום של עוד מס כלשהו.
רק במאה ה-19 הגיע המשקה אל מערב אירופה, וזכה גם בה לאהדה רבה. הפצתו אל מחוץ לרוסיה ולפולין התרחשה במידה רבה בשל מלחמות, שבהן חיילים ממערב אירופה (צרפת בעיקר) נחשפו לוודקה ברוסיה, ואילו החיילים הרוסיים הביאו אותה עמם לחזיתות במערב. בתחילת המאה ה-20 מהגרים רוסיים החלו לפתח ייצור וודקה בארצות המערב – באירופה ובהמשך גם בארצות הברית.
לאחר התפרקותה של ברית המועצות הוסרה גם ההלאמה של ייצור הוודקה במדינה – הרי לכם צעד ראשון לשוק חופשי. כעת יכול כל אחד לייצר ולשווק את המשקה הלאומי, ואכן במהרה צצו עוד ועוד יצרנים חדשים של המשקה הוותיק.
איך מייצרים וודקה?
וודקה עשויה משילוב של מים ואלכוהול, המופק על ידי התססה של דגנים מסוג כלשהו (אפשר גם מתפוחי אדמה), וזיקוקם. לשם כך יש צורך להתחיל בהנבטת הדגנים על ידי השרייתם במים. לאחר תחילת הנביטה מוציאים אותם ומייבשים אותם, ואזי טוחנים אותם לאבקה. האבקה מבושלת עם מים כדי למצות את העמילן שבה, ולהפוך אותו לסוכר. הנוזל הזה הוא שיתסוס וייצור אלכוהול (שיכר, למעשה), בעזרת תוספת של שמרים.
אחר כך מגיע השלב הבא בהכנת הוודקה: הזיקוק. תהליך זה הוא שמגדיל את אחוז האלכוהול המצוי בשיכר, על ידי ריכוז התמיסה. בדרך כלל יגיע לאחר מכן שלב נוסף, של סינון אחד לפחות (לעתים סינונים רבים), המשפר את צלילות המשקה, וגם תורם להסרת טעמי הלוואי – שהלא וודקה טובה היא כמה שיותר נקייה מטעמים ונייטרלית (מה שהפך אותה למרכיב מבוקש בהכנת קוקטיילים שונים וכן בחיזוק משקאות).
כל התהליך הנ"ל יוצר משקה אלכוהולי מדי לצריכה, של 80-90 אחוז אלכוהול. לכן חובה למהול אותו במים, כדי להביאו לרמה שבה ניתן לצרוך אותו לשתייה.