וודקה - המשקה הפופולארי / אורי ג

כבר מאות שנים הוודקה היא אחד מאותם משקאות חריפים הפופולאריים ביותר בעולם. אך מה בעצם אתם יודעים על המשקה החביב עליכם, על ההיסטוריה שלו ועל דרך ייצורו? אנו נספר לכם מעט אודות הוודקה.

 

ההיסטוריה של הוודקה

 

מספרים כי ישנו פתגם רוסי האומר כי יום חג ללא וודקה הוא כמלח ללא ספינה. ואכן אין משקה המזוהה יותר עם רוסיה מאשר וודקה. אך מקורו ההיסטורי של משקה אלכוהולי זה אינו ברור דיו, וייתכן שהוודקה נולדה בכלל בפולין ולא ברוסיה.

 

הוויכוח בין שתי הארצות על ייחוסה של ההמצאה האלכוהולית המהוללת הוא ארוך שנים, ומעולם לא הוכרע. כך או כך, רוסיה היתה הראשונה לצאת בהכרזה על מונופול ולהלאים את ייצור הוודקה בשטחה, בחסות הצאר. מאוחר יותר, הצאר הבא, הוא איוואן האיום, היה זה שפתח תחת חסותו מסבאות לצריכת וודקה – שיטה מצליחה להעלאת ממונו של בית המלוכה, ובוודאי מהנה יותר עבור האזרחים מאשר תשלום של עוד מס כלשהו.

 

רק במאה ה-19 הגיע המשקה אל מערב אירופה, וזכה גם בה לאהדה רבה. הפצתו אל מחוץ לרוסיה ולפולין התרחשה במידה רבה בשל מלחמות, שבהן חיילים ממערב אירופה (צרפת בעיקר) נחשפו לוודקה ברוסיה, ואילו החיילים הרוסיים הביאו אותה עמם לחזיתות במערב. בתחילת המאה ה-20 מהגרים רוסיים החלו לפתח ייצור וודקה בארצות המערב – באירופה ובהמשך גם בארצות הברית.

 

לאחר התפרקותה של ברית המועצות הוסרה גם ההלאמה של ייצור הוודקה במדינה – הרי לכם צעד ראשון לשוק חופשי. כעת יכול כל אחד לייצר ולשווק את המשקה הלאומי, ואכן במהרה צצו עוד ועוד יצרנים חדשים של המשקה הוותיק.

 

איך מייצרים וודקה?

 

וודקה עשויה משילוב של מים ואלכוהול, המופק על ידי התססה של דגנים מסוג כלשהו (אפשר גם מתפוחי אדמה), וזיקוקם. לשם כך יש צורך להתחיל בהנבטת הדגנים על ידי השרייתם במים. לאחר תחילת הנביטה מוציאים אותם ומייבשים אותם, ואזי טוחנים אותם לאבקה. האבקה מבושלת עם מים כדי למצות את העמילן שבה, ולהפוך אותו לסוכר. הנוזל הזה הוא שיתסוס וייצור אלכוהול (שיכר, למעשה), בעזרת תוספת של שמרים.

 

אחר כך מגיע השלב הבא בהכנת הוודקה: הזיקוק. תהליך זה הוא שמגדיל את אחוז האלכוהול המצוי בשיכר, על ידי ריכוז התמיסה. בדרך כלל יגיע לאחר מכן שלב נוסף, של סינון אחד לפחות (לעתים סינונים רבים), המשפר את צלילות המשקה, וגם תורם להסרת טעמי הלוואי – שהלא וודקה טובה היא כמה שיותר נקייה מטעמים ונייטרלית (מה שהפך אותה למרכיב מבוקש בהכנת קוקטיילים שונים וכן בחיזוק משקאות).

 

כל התהליך הנ"ל יוצר משקה אלכוהולי מדי לצריכה, של 80-90 אחוז אלכוהול. לכן חובה למהול אותו במים, כדי להביאו לרמה שבה ניתן לצרוך אותו לשתייה.

אורי ג
הפרופיל שלי
הפרופיל שלי
שם עסק
תל אביב
אוכל ומתכונים - יין ומשקאות
תאריך: 21/3/2011
 


מאמרים נוספים בתחום אוכל ומתכונים - יין ומשקאות

פאבים במודיעין / לילך כהן
שניים, שניתן לצאת אליו בסוף השבוע, או בסוף היום, להתפרק קצת אחרי השבוע הקשה. כשחושבים על פאבים במודיעין, מגלים שבעיר העתיד ישנם רק פאב או שניים. אז למה אין הרבה פאבים בעיר? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם
מכונה להכנת בירה / LoadSEO SEO
מכונה להכנת בירה מאפשרת לכל אחד להכין את הבירה שהוא אוהב במטבחו שלו. מכונה להכנת בירה מאפשרת לך להכין את הבירה שאתה אוהב במינימום מאמץ.
מבשלת בירה פרטית בביתך / LoadSEO SEO
מבשלות בירה ביתיות נהיו נפוצות בשנים האחרונות. אתם כבר לא צריכים להסתפק בבירה שכולם שותים - מהיום אתם יכולים להתחיל מבשלת בירה משלכם!
קורס מקצועי להכנת בירה / LoadSEO SEO
קורס מקצועי להכנת בירה מיועד לאנשים שרוצים ללמוד כיצד להכין בירה, בין אם כתחביב או כייעוד בחיים קורס הכנת בירה ילמד אותכם על חומרי הגלם, ציוד ותהליך הכנת בירה.
טיפים לכנת בירה בבית / LoadSEO SEO
הכנת בירה ביתית אינה תהליך מסובך, מאמר זה בא להסביר את הכלים הנדרשים לצורך בישול בירה ואת המרכיבים השונים.
בישול בירה / LoadSEO SEO
הכנת הבירה כבר אינה נחלת הברים והמבשלות בלבד, כיום ניתן לרכוש ציוד לבישול בירה ביתית ולהקים מבשלת בירה ביתית ומומלץ להיעזר בתוכנה לניהול בישול בירה.
ייצור בירה / LoadSEO SEO
הכנת בירה החלה בעת העתיקה באיזור מסטופטמיה ומצרים, התהליך היה מגוון בשל ריבוי המקומות וחומרי הגלם ולכן התוצר הסופי משתנה ממקום למקום.
וודקה - המשקה הפופולארי / אורי ג
כיום שוק המשקאות החריפים הוא אחד מהשווקים היותר גדולים שיש. המאמר הבא מביא כל מה שצריך לדעת על אחד המשקאות היותר מפורסמים - וודקה.
לשתות אלכוהול ולהישאר ביים / דודו אלבז
איך לשתות משקאות אלכוהוליים כמו שצריך, מבלי לאבד את ההכרה ולקבל האנגאובר מטורף ביום שלמחרת.לבוא לאירוע במטרה להנות, "לתפוס ראש" על הבר אך עדיין לזכור משהו ביום שלמחרת.
מתכון לליקר רימונים / אודי כהן
מתכון לליקר רימונים