המטפלת שהשתלטה על הקשיש שערך צוואה לטובתה / מירי כהן

 

 

המטפלת שהשתלטה על הקשיש שערך צוואה לטובתה

 

זוג קשישים טופלו במשך שנים רבות על ידי מטפלת, הקשישה הלכה לעולמה זה מכבר והמטפלת המשיכה לטפל בקשיש במשך מספר שנים עד שנפטר.

 

במהלך השנים הקשיש ניתק כל קשר עם בניו וכל עולמו סבב סביב המטפלת .

 

לאחר פטירתו הסתבר כי הוא ערך צוואה ובה נישל את כל בניו מכל רכושו וציווה להוריש את כל רכושו אך ורק למטפלת שטפלה בו ובאשתו במשך שנים רבות.

 

הבנים לא ויתרו ופנו בבקשה להורות על מתן צו ירושה לטובתם, כאשר מנגד דרשה המטפלת לקיים את צוואתו של המנוח.

 

כל צד הביא את עדיו ובמהלך ההוכחות הסתבר כי המטפלת השתלטה על המנוח באופן מוחלט וגרמה בכך להשפעה בלתי הוגנת ,אשר גרמה למנוח לבצע פעולות כנגד רצונו ויפים בעניין זה הם דברי כבוד השופט דניאל טפרברג מבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע

 

 :" במקרה דנן, הנסיבות העולות מהתיק אינן מצביעות על קשר לגיטימי שבין מטפלת למטופל ורצונו של האחרון להשיב למטפלת כגמולה ולהכיר לה תודה. כל הנסיבות שאפפו את הקשר של המנוח עם המטפלת, לרבות העדויות לפיהן מנעה ממנו הקשר עם ילדיו, השתלטה על חייו על מחשבותיו ורצונותיו עד כדי שסימאה את עיניו, מובילות למסקנה כי מערכת היחסים בין המטפלת למנוח התאפיינה ביסודה באי הגינות ובמניפולטיביות, והמטרה שעמדה לנגד עיניה של המטפלת, אשר תוכננה מראש, הייתה להשתלט על רכושו של המנוח, עד כי לא בחלה בשום אמצעי לא הגון על מנת להשיג את מטרתה, כולל בקשה למנותה כאפוטרופוס על רכושו. כל העובדות והנסיבות השזורות יחד, זועקות כי המנוח היה נתון להשפעה בלתי הוגנת מצד המטפלת בשעת עריכת הצוואה, והן המביאות לכלל מסקנה כי יש לבטל את הצוואה.


בין היתר צוין כי, הדיווחים שהגיעו מטעם רשויות הסעד והבריאות, מצביעים על יחסים סימביוטיים בין המטפלת למנוח ועל שליטתה בו. לביהמ"ש אין כלים אובייקטיביים אחרים לברר את טיב הקשר שבין המנוח למטפלת בתקופת חייו, ועל כן אין לביהמ"ש אלא להיסמך על עדויות אלה. בנוסף, הצטברו ראיות המצביעות על כך שהטיפול שהעניקה המטפלת למנוח היה לקוי והגיע עד כדי הזנחה. מסקנה זו אמנם אינה משליכה באופן ישיר על תקפותה של הצוואה, ואולם יש בה כדי לשפוך אור על מהות ההשפעה של המטפלת על המנוח וחוסר תום הלב שאפף את מעשיה. הדבר מחזק את ההנחה כי התלות של המנוח במטפלת הייתה כה משמעותית עד כדי שנסתמאו עיניו והוא לא הבחין בטיבו של הטיפול שהעניקה לו."

 

וכפי שהבנתם הצוואה אכן בוטלה ,למרות שבדרך כלל קשה מאד לבטל צוואה ויש להביא עדויות מאד משמעותיות שיראו כמו במקרה זה את ההשפעה הבלתי הוגנת שנעשתה .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מירי כהן
מנהלת משרד כעשר שנים ומשמשת כיועצת משפטית ברשת חברתית "הלב" למשפחות חד הוריות.
מנהלת משרד כעשר שנים ומשמשת כיועצת משפטית ברשת חברתית "הלב" למשפחות חד הוריות.
עו"ד מירי כהן ושות'
מרכז גישור לעסקים ועינייני משפחה
הגעתון 14
נהריה
04-9925057
04-9928852
קישור לאתר
חוק ומשפט - דיני ירושה
תאריך: 19/1/2011
 


מאמרים נוספים בתחום חוק ומשפט - דיני ירושה

המטפלת שהשתלטה על הקשיש שערך צוואה לטובתה / מירי כהן
זוג קשישים טופלו במשך שנים רבות על ידי מטפלת, הקשישה הלכה לעולמה זה מכבר והמטפלת המשיכה לטפל בקשיש במשך מספר שנים עד שנפטר. במהלך השנים הקשיש ניתק כל קשר עם בניו וכל עולמו סבב סביב המטפלת.
ידועה בציבור תבעה לקבל מחצית הזכויות בעיזבון בן זוגה / מירי כהן
מקרה מעניין שניתן בו פסק דין לאחרונה מספר על אישה גרושה עם 2 ילדים מבת ים שהכירה איש גרוש אף הוא עם 2 ילדים מחולון.
כל מילה חשובה – למה התכוון המצווה בצוואתו? / מירי כהן
במקרה שלפנינו: בני זוג גרושים הכירו זה את זה כאשר לאישה, הייתה דירה בבאר שבע ולאיש דירה בירושלים. האישה הייתה מגיעה לבקר את בן זוגה בביתו בירושלים ושוהה בביתו מספר ימים וחוזרת לביתה בבאר שבע . האיש נ
למה בכלל צריך לעשות צוואה ? / מירי כהן
צוואה בין בני זוג שהיא למעשה דומה בתנאיה נקראת: "צוואה הדדית" לפיה בני הזוג מורישים את כל רכושם איש לרעהו ובבוא זמנם הם מעבירים את רכושם לילדיהם. בסוג צוואה זו, קיים עיקרון ההסתמכות לפיו צד אחד מסתמך
האם צוואתו של אדם המוכרז כחסוי תהיה צוואה תקפה? / מירי כהן
שאלה מעניינת זו עמדה להכרעתו של בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בפני כבוד השופטת אלה מירז. חשוב להבין כי חסוי הכוונה לאדם שאינו כשיר או מנטלית או פיזית לנהל את ענייניו, כאשר ניתן למנות לו אפוטרופוס ה
סעיף 114 לחוק הירושה והבן הממשיך / גלעד שרגא, עו"ד
הבן הממשיך החזיק והפעיל את המשק במשך עשרות שנים גם לאחר פטירת ההורים, ובחלוף כ- 30 שנה "נזכרו" אחיו להגיש כנגדו תביעה לפיצוי כספי ולדמי שימוש ראויים בגין השימוש שנעשה בנחלה ע"י הבן הממשיך, במשך השנים.
מינוי בן ממשיך במשק בהסכם דו צדדי / גלעד שרגא, עו"ד
ברבים מהמושבים בארץ, בהם הסוכנות היהודית לארץ ישראל, כבר אינה צד להסכם המשבצת, ממשיכים להתקיים הליכים למינוי בן ממשיך, כאשר כוונת הצדדים הינה להחיל את תוקף המינוי שהיה קיים בעבר, גם על ההסכם הדו צדדי.
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותו, / מירי כהן
מה הזכויות של הנותר מבין השניים בעת מותי.
המיסוי הכרוך בירושת נחלה במושב / גלעד שרגא, עו"ד
כמו בכל דבר גם בעניינו, תכנון מראש של חלוקת הירושה בעודם של ההורים בחיים, מביא לחסכון כספי ולהימנעות מחובת תשלום מס בגין העברת הזכויות, דבר הנכון שבעתיים כאשר המדובר בירושת נחלה במושב.
הליך הירושה תחת החוק הרומני / אלי דורון
ההליך יחל ע"פ בקשתו של כל אדם אשר מביע בכך עניין או ע"פ בקשתו של מזכיר המחוז באם הירושה כוללת בתוכה נדל"ן.