ארון קודש: מה שאינו נגלה לעין
היהדות, כמו דתות רבות אחרות, מייחסת חשיבות לדברים שנסתרים מהעין ולא רק למה שהעין יכולה לראות. עבור רובנו, כשאנו רואים ארון קודש אנחנו רואים רק את מה שהעין שלנו רואה. אך ארון קודש מסתיר מאחורי הפרוכת ובתוך החומרים שממנו הוא עשוי כמה וכמה דברים שעלולים להיעלם מעינינו.
ארונות קודש נושאים מטען סמלי עמוס ועשיר; אין ויכוח כל כך. ניתן היה לכתוב הררי מילים על התפקידים הסמליים השונים שיש לכל ארון קודש, על המהות הגלויה והנסתרת שלו, על המשמעויות שניתן לייחס לו ולתפקיד שלו בבית הכנסת – ובאמת הררי מילים כבר נכתבו על כך. כמו בדתות רבות, היהדות מעניקה משמעות סמלית לחפצים שונים ומאצילה עליהם קדושה ברמות שונות. הרעיון של משמעות ושל האצלת קדושה מבוסס על החשיבה הדתית שאיננה מסתפקת רק במה שאנחנו רואים בעיניים. כמו כל דת שמעלה על נס אלוהים כל יכול ובלתי נתפס בחושים, היהדות איננה יכולה ואיננה רוצה להסתפק במה שהעיניים רואות ומבקשת לגעת גם במה שהלב מרגיש ובמה שהשכל תופס ומבין.
זו הסיבה לכך שאי-אפשר להסתפק במבט חיצוני על המראה של ארון קודש בבית הכנסת. אם נשים לב נגלה שלרוב כאשר מדברים על בניית ארון קודש חדש או כאשר מתארים ארון קודש קיים מירב ההתייחסות היא למראה של הארון. נדמה שרוב ההשקעה – אם לא כולה – בבנייתו של ארון קודש מתרכזת בעיצוב שלו, בפאר שלו, בצורה שלו וכן הלאה. הרבה פחות נאמר על המהות שאמור לבטא ארון קודש. כיום בהחלט ניתן למצוא קהילות שמשקיעות מחשבה כיצד לעצב ארון קודש שיהלום את תפיסת העולם של הקהילה המסוימת ולא רק יחקה מסורת ארוכה של בניית ארונות קודש. קהילות אחרות עדיין מסתפקות בשמירה על המסורת של בניית ארונות קודש מבלי לנסות ולצקת משמעות חדשה בצורות ישנות או למצוא צורה חדשה למשמעויות ישנות.
אך בכך לא מסתכם הצורך במבט אל מעבר לחיצוניות של ארון קודש. מה באמת מסתתר מאחורי בנייתו של ארון קודש? לעיתים, אם מתחילים להביט פנימה, מאחורי הפאר והצורה החיצונית, אנחנו עלולים לגלות דברים לא נעימים. פעמים רבות בנייתם של ארונות קודש מתאפשרת בזכות תרומה נדיבה של עשירים ושועים. האם הקהילה תבדוק את מקור הכסף של התרומה או שהיא תגיד תודה ותשתדל לא לדעת מהיכן בא הכסף? האם כסף שהגיע מעושק, מגזל או משאר מקורות לא ראויים ראוי להיות הבסיס לבנייתו של ארון קודש? ומה בדבר החומרים שבהם נעשה שימוש כדי לבנות ארון קודש; האם אותם אנחנו בוחנים לפני שנעשה בהם שימוש כדי לבנות את הארון? האם מי שעמל בתהליך הייצור של החומרים קיבל את המגיע לו? האם הוא נעשק? האם כבודו נרמס? ומה בדבר הקהילה עצמה – האם כל חברי הקהילה שותפו בדרך שוויונית בתהליך הבנייה של הארון או שמא ההחלטה התקבלה על-ידי מיעוט נבחר בעיני עצמו?
מדובר בשאלות קשות וכל קהילה צריכה לתת עליהם את דעתה. ארון קודש הוא עניין חשוב מכדי להשאיר אותו רק בתחום הנראה לעין מבלי לנסות ולהביט לעומק הדברים אל המקומות הנסתרים מעינינו.